0

100% NARAVNO

BREZ SLADKORJA IN KONZERVANSOV

Črpanje morske vode - 20% sestavina napitka REFIX

Črpanje morske vode, ki je sestavni del napitka REFIX, poteka v kraju Sabadelle (Vimianzo, A Coruña), to je lokacija v naravi, brez industrijskega onesnaženja, in je del območja Costa da Morte (Brétema, 2014). Območje Costa da Morte je bilo vključeno v načrt za varstvo v sklopu omrežja Natura 2000 (člen 2 odloka 37/2014 z dne 27. marca), saj vključuje več naravnih območij (Ministrstvo za kmetijstvo, ribištvo in prehrano, 2018) in je območje, pomembno za Skupnost, ter se razteza na 11.809,86 hektarjih (Uradni list Evropske unije, 2016). Poleg tega je severni predel določen kot posebno območje varstva za ptice oz. POV (García-Allut, 2003) in obsega 7962 hektarjev (Uña, 2007, DOG, 2014).

Poročilo o kakovosti vode območja Costa da Morte, ki ga je izdala agencija Aguas de Galicia.
Slika 1: Poročilo o kakovosti vode območja Costa da Morte, ki ga je izdala agencija Aguas de Galicia.

Območje v zelo dobrem stanju

Številne uradne analize vode, ki jih opravlja lokalna vlada, dokazujejo, da je območje v zelo dobrem stanju (Xunta de Galicia, 2018). Kot je razvidno iz Slike 1 je agencija Aguas de Galicia območje Costa da Morte klasificirala kot zelo dobro.
 
INTECMAR (Tehnološki inštitut morskega okolja v Galiciji) vsak teden opravlja analize, ki dodatno potrjujejo, da je območje črpanja vode za REFIX najvišje kakovosti na evropski obali in ima oznako stabilnosti A (A Stable), kar pomeni, da je vrhunske kakovosti skozi vse leto in brez sprememb.
 
Za potrditev teh podatkov moramo najprej poiskati koordinate črpanja s pomočjo Google Zemljevidov. Na Sliki 2 je mogoče videti, da so približne koordinate črpanja na obali Enseada de Sabadelle naslednje: 43.185500, –9.084749.
 
Ko imamo koordinate, obiščemo interaktivni zemljevid inštituta INTECMAR (http://ww3.intecmar.gal/sigremar/), imenovan Sigremar, v kateremje treba najprej prikazati kartografski meni. Nato prikažemo podmeni mikrobiološke klasifikacije in izberemo območja GAL.
 
Z miško poiščemo koordinate, ki smo jih pridobili v Google Zemljevidih, in pridemo do zaključka, da to območje pripada razmejitvi GAL 06/01, kar je jasno razvidno na Sliki 3.
 
Analize inštituta INTECMAR glede kakovosti vode različnih območij GAL so uradni kazalnik za določanje stopnje čiščenja, ki mora biti opravljeno pri različnih vrstah rakov, mehkužcev in drugih nevretenčarjev, ulovljenih v teh regijah. Na območju GAL 06/01, kjer črpamo vodo za napitek REFIX, je kakovost tako visoka, da za mehkužce in rake ni potrebno nobeno prečiščevanje.

Slika 2: Približne koordinate črpanja morske vode za REFIX.
Slika 2: Približne koordinate črpanja morske vode za REFIX.


Slika 3: Razmejitev območja GAL 06/01.

Analitične podatke inštituta INTECMAR za specifično območje GAL 06/01 je mogoče natančno videti v klasifikaciji pridelovalnih območij na področju mikrobiologije ali pa, precej preprostejše, na sliki spodaj.

Slika 4: Klasifikacija območja GAL 06/01 za Costa da Morte.
Slika 4: Klasifikacija območja GAL 06/01 za Costa da Morte.

REFIX, več kot voda!