0

100% NARAVNO

BREZ SLADKORJA IN KONZERVANSOV

Filtracija morske vode - mikrofiltracija in ultrafiltracija

Filtracija morske vode - mikrofiltracija in ultrafiltracija
Mikrofiltracija
in ultrafiltracija sta dve vrsti filtracije. Ta je opredeljena kot ločevanje dveh ali več sestavin glede na njihovo velikost, v tem primeru s pomočjo delovanja membrane, ki deluje kot selektivna pregrada, skozi katero teče voda zaradi hidravličnega tlaka. Vrsti filtracije se razlikujeta glede na velikost luknjic in posledično delcev, ki lahko prehajajo skozi filtre. Mikrofiltracija, tehnika, ki jo uporabljamo za pripravo morske vode za REFIX, uporablja filtre z luknjicami velikosti 0,1–5 μm, kar pomeni, da ohrani raztopljene delce, kot so bakterije. Medtem ultrafiltracija omeji prehajanje makromolekulam, kot so vitamini, saj ima manjše luknjice s premerom 0.001–0.02 µm (Cheryan, 1998).

Mikrofiltracija - pridobivanje vode primerne za uživanje

Mikrofiltracija se že vrsto let preučuje kot način obdelave za pridobivanje vode, primerne za uživanje (Vial and Doussau, 2002), pri čemer posebno pozornost namenjajo zmožnosti zadrževanja našemu zdravju potencialno škodljivih mikroorganizmov. Izkazalo se je, da so z mikrofiltracijo doseženi dobri rezultati glede odstranjevanja motnosti, poleg tega pa odstrani tudi večjo količino – približno 95 odstotkov – mikroalg, ki proizvajajo toksine ter so škodljive vodnim in kopenskim organizmom ter povzročajo tako imenovane rdeče plime (Castaing et al, 2010). Po drugi strani je bilo opaženo, kako v primeru, kadar zbiranje morske vode ne poteka na morju ali čistih plažah, ali kadar je lahko kontaminirana zaradi zemeljskih patogenov ali morskih bakterij, ki niso povezane s fekalno kontaminacijo, toda enako škodljive, in je pri teh vzorcih opravljena mikrofiltracija, pride do tako rekoč izginotja vseh mikroorganizmov (Soler et al, 2010).
 
Ultrafiltracija je dobra alternativa, ne samo pri filtraciji mikroorganizmov, temveč tudi majhnih raztopljenih trdnih delcev (van Hoof et al, 1999), še posebej koristna je pri predhodni obdelavi razsoljevalnikov (Gille and Czolkoss, 2005), čeprav se uporablja tudi za odpravljanje motnosti vode, saj jo lahko zmanjša vse do 98 odstotkov (Abdessemed and Nezzal, 2008).

Če povzamemo, obe tehniki učinkovito izjemno zmanjšata prisotnost patogenov (WHO, 2011), toda le mikrofiltracija spoštuje lastnosti morske vode, saj ultrafiltracija uničuje koloide, s čimer se izgubi izjemna raznolikost kemičnih spojin (Dai et al, 1998).

Hladna mikrofiltracija

Pri REFIX-u morsko vodo prečistimo s hladno mikrofiltracijo, saj zaradi visoke kakovosti vode ni potrebna nobena nadaljnja obdelava. Nasprotno pa mora večina podjetij, ki morsko vodo črpajo v Sredozemskem morju ali Tihem oceanu, to obdelati z ultrafiltracijo, pri čemer odstranijo naravne sestavine, prisotne v morski vodi, poleg tega pa morajo opraviti tudi druge, agresivnejše postopke, kot je odstranjevanje peloda ali s tujko depolinacija.